Deze poster is hiv-positief

1

Medisch gezien valt er in het algemeen prima te leven met hiv. Maar het hiv-stigma is nog steeds erg hardnekkig. Een Braziliaanse campagne bestrijdt stigma wel op een heel bijzondere manier.

Het lijkt op de campagne van het Oostenrijkse magazine Vangardist dat gedrukt is met het bloed van hiv-positieven. De Braziliaanse campagne is een samenwerking tussen het reclamebureau Ogilvy en Life Support Group (GIV).

Op de posters – allemaal voorzien met een druppel hiv-positief bloed – staat de volgende tekst:

“Mijn afmetingen zijn 40 x 60 cm. Ik ben gedrukt op hoogglansend papier en ik weeg 250 gram. Ik ben net als elke andere poster, op één verschil na: ik ben hiv-positief. Het is precies zoals je het net hebt gelezen. Ik leef met het virus. Misschien neem je nu een stap terug, en vraag je je af of ik enige gevaar oplever voor jou.” De hiv-positieve poster.

Toen de poster werden verspreid in Sâo Paulo gingen sommige mensen de poster aanraken met hun vinger op het bloed. Sommigen gingen de poster zelfs kussen. De mooiste reacties kwamen toen de mensen met hiv wiens bloed op de poster zat, zich voorstelden aan de mensen die naar de poster keken.

Bekijk hier een filmpje over deze bijzondere anti-stigma campagne:

 

1 reactie

  1. Wauw, wat een prachtig initiatief!!! Indrukwekkend, hartverwarmend… Ik wil ook zo’n poster… of beter nog: laten we deze campagne ook in Nederland gebruiken… ik werk er graag aan mee!

Leave A Reply