Aids Healtcare Foundation lanceert campagne tegen PrEP

0

De Amerikaanse Aids Healthcare Foundation (AHF) komt met een nieuwe campagne tegen het grootschalig inzetten van de preventiepil PrEP.

AHF is een van de grootste aidsorganisaties ter wereld en voert al jaren strijd tegen PrEP. Toen de preventiepil in de vorm van het hiv-medicijn Truvada, twee jaar geleden op de markt kwam in Amerika, besteedde AHF veel geld aan een campagne (No Magic Pill) tegen PrEP.

De president van AHF Michael Weinstein zei dit jaar in een interview nog dat PrEP “een partydrug voor homomannen is.”

In de nieuwe campagne zet AHF twijfels bij de therapietrouw en effectiviteit van de preventiepil. Uit onderzoek blijkt dat PrEP dagelijks moet worden genomen om bijna 100% bescherming te bieden tegen een hiv-infectie. Neem je de pil niet dagelijks dat wordt het middel ook minder effectief.

Weinstein: “Het wordt een ramp voor de volksgezondheid als mensen PrEP niet goed gebruiken en toch hiv oplopen. Dit vergroot de kans op resistentie tegen hiv-medicatie.”

Activisten en gezondheidswerkers hebben kritiek op de campagne van AHF. Anthony Hayes van Gay Men’s Health Crisis: “Het is een ramp als we mensen, die veel risico lopen op een hiv-infectie, niet wijzen op de mogelijkheid om PrEP te nemen. Hiv-medicatie wordt ook niet altijd door iedereen trouw ingenomen. Dat is toch geen reden om geen hiv-medicatie te geven aan mensen met hiv?”

Weinstein zegt dat AHF niet tegen het individueel voorschrijven van PrEP door dokters is. “Maar als het grootschaliger wordt ingezet als een volksgezondheidsmaatregel moet je naar de onderzoeken kijken”, aldus Weinstein.

In Nederland had AHF een tijdje een winkel in tweedehandskleding (Out of the Closet). Tegenwoordig houden zij zich in ons land bezig met het promoten van condoomgebruik en testen.

Hier de campagne:

AHF

 

 

 

 

Leave A Reply