‘We zijn echt geworteld in de gemeenschap van mensen met hiv’

0

Wiebe van der Woude (57) werd onlangs gekozen tot de nieuwe voorzitter van de stichting hello gorgeous, die het gelijknamige magazine uitgeeft. Tijd voor een kennismaking.

Wiebe, allereerst, gefeliciteerd met je voorzitterschap. Kun je in het kort iets meer over jezelf vertellen?

‘Ik ben geboren en getogen Amsterdammer en woon met mijn vriend Ad in IJburg. Ik heb 23 jaar bij het Aids Fonds gewerkt als manager van de afdeling Communicatie & Fondsenwerving. Een prachtige baan, bij een mooie organisatie. Zeker in de tijd dat veel van mijn vrienden hiv kregen en ik het gevoel had echt iets te kunnen doen.’

Vorig jaar werd je benaderd om zitting te nemen in het bestuur. Waarom heb je ja gezegd?

‘Ik voel me nauw betrokken bij de doelstelling van hello gorgeous. Vroeger gingen mensen met hiv dood en wilden van de toren blazen dat je moest oppassen voor hiv. Tegenwoordig leven en werken mensen met hiv net als ieder ander en houden ze hun hiv-status liever voor zichzelf. Begrijpelijk, maar daardoor wordt hiv wel erg onzichtbaar in de samenleving. Dus het is goed dat hello gorgeous hiv weer meer zichtbaar maakt.’

Wat wordt jouw rol als voorzitter?

‘De redactie doet het meeste werk. Bijna 30 vrijwilligers die met hart en ziel werken aan een prachtig tijdschrift. Echt ongelooflijk wat de redactie allemaal presteert! Maar financieel is de stichting niet in staat om ook eens wat extra’s te doen. Ik vind het belangrijk om daarom op zoek te gaan naar nieuwe financieringsbronnen. Nu wordt elk nummer al op een bijzondere wijze gepresenteerd, wat aandacht in de media oplevert. Daar kan ik met mijn achtergrond als communicatieadviseur een verdere bijdrage aan leveren.’

Wat zijn de plannen van het bestuur?

‘De stichting wil hiv zichtbaar maken in de samenleving. Dat kan heel goed met het prachtige tijdschrift dat we maken. Er zijn ook andere instrumenten in te zetten. Je kunt denken aan presentaties op congressen, maar ook aan mooie documentaires. Meer publiciteit en aandacht voor leven met hiv kan op allerlei manieren worden georganiseerd. De mogelijkheden daarvoor gaan we binnenkort met elkaar bespreken.’

Er zijn veel organisaties die zich met hiv bezighouden. Waarin onderscheidt de stichting zich in het veld van hiv-organisaties?

‘Het mooie van hello gorgeous is dat het blad gedragen wordt door mensen met hiv en direct betrokkenen. We zijn echt geworteld in de gemeenschap van mensen met hiv. Dat vind ik indrukwekkend en ik ben het niet eerder bij een organisatie tegengekomen. Echt geweldig! En we zijn ook nog eens allemaal vrijwilligers. Waar vind je dat nog?’

Jullie zijn nu met vier mannen in het bestuur. Komt er nog uitbreiding?

‘Ik ben blij met de komst van Kees Brinkman in het bestuur. Een heel belangrijke stap voorwaarts. En natuurlijk ook met de mannen van het eerste uur: Sander de Groot en Nic Tesser. We proberen mensen te betrekken die, naast hun bestuurlijke kwaliteiten, ook een interessant netwerk meebrengen. Daarvoor kunnen we nog best wat uitbreiding gebruiken. Allereerst gaan we op zoek naar een vrouw met het liefst een goed netwerk in het bedrijfsleven.’

Dank je wel Wiebe. En veel succes gewenst met de stichting.

 

Leave A Reply