Stoppen met roken: iedereen kan het

0

Ze veroorzaakten een kleine rel toen ze informatie over de connecties van politici en bestuurders met de tabaksindustrie bekend maakten. Maar naast lobbyist en activist zijn Pauline Dekker en Wanda de Kanter vooral arts, en voeren ze motiverende gesprekken met rokers over stoppen. ‘Wij zijn niet tegen rokers. We hebben zelf gerookt.’

Pauline Dekker en Wanda de Kanter kennen elkaar uit Amsterdam. Ze werkten in het VU Medisch Centrum en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Pauline Dekker steekt gelijk van wal: ‘Toen we begonnen als artsen, van 1980 tot 1990, gingen er veel jonge mensen dood aan aids. In 1996 kwamen de hiv-remmers en konden mensen met medicatie doorleven. Als longartsen vinden we het dan ook extra verdrietig wanneer hiv-patiënten overlijden aan longkanker.’

Haar collega Wanda de Kanter vult naadloos aan: ‘Van roken kun je heel ziek worden. Wat een contrast met de beeldvorming over rokers. Al die gezonde, stoere, gelukkige mensen in sigarettenreclames staan niet in verhouding tot de werkelijkheid.’

Twintig keer per dag

Nederland telt vier miljoen rokers, twee miljoen rokers overlijden aan de gevolgen van roken, en de helft daarvan voor het 65e levensjaar. Dekker en De Kanter maakten als longartsen veel mensen mee die jong overleden en dachten telkens: dit is onnodig.

Daarom lanceerden ze in februari samen met onder meer onderzoeksjournalist Stella Braam de website tabaknee.nlen hekelden daarmee de macht van de tabaksindustrie. De campagne is deel van hun uitgebreide strategie om roken en de gevolgen ervan te beperken. Zo onderhouden ze www.nederlandstopt.nu en www.rookalarm.nl.De Kanter: ‘Rookalarm maakt jonge kinderen en hun ouders bewust van de manier waarop de tabaksindustrie werkt.’

Ze zijn niet tegen rokers, onderstreept ze: ‘Zij kunnen er juist weinig aan doen. Roken wordt vaak gezien als vrije keuze, dus ook als eigen schuld als je eraan dood gaat, maar tabak is enorm verslavend. Net zo verslavend als heroïne, maar dat gebruik je maar één keer per dag en niet twintig.’

Vervangrokers

Het enige moment dat rokers kunnen kiezen, zo menen de longartsen, is wanneer ze hun eerste sigaret opsteken. Wanda de Kanter: ‘Maar dat doe je in je puberteit als je brein lange termijngevolgen nog niet kan overzien. Je bent dan binnen een paar weken verslaafd.’

Een belangrijk deel van hun lobbywerk richt zich dan ook op preventie. Dekker: ‘Die vier miljoen rokers in Nederland blijven gelijk, terwijl er mensen stoppen en doodgaan aan de gevolgen van roken. Dus er moeten nieuwe rokers bij komen. We noemen dat de replacement: vervangrokers. Dat zijn meestal kinderen.’

Naast hun politieke campagnes motiveren ze mensen om te stoppen met behulp van hun boek, luister-cd en scheurka-lender Nederland stopt! Met roken (2011), en in de rookstoppoli in Beverwijk. Ook lichten ze andere zorgprofessionals voor over motiverende gespreksvoering. Op 1 december 2012, tijdens de informatiebijeenkomst over leven met hiv in Carré, speelden ze zo’n gesprek na: Dekker als arts in witte jas, De Kanter met een grote pruik als patiënt.

Lees de rest in hello gorgeous #3

Tekst Mariette Hermans Fotografie Taco Smit

Leave A Reply