Zwak

9

‘Ik kom in het uitgaans-leven zelden iemand tegen die open over hiv praat. Het lijkt alsof hiv niet meer bestaat.’

Regelmatig krijg ik dit soort opmerkingen te horen wanneer ik tegen iemand in de kroeg vertel dat ik in de hiv/soa-bestrijding werk. In een split second moet ik dan besluiten hoe te reageren. ‘Well, this is your lucky night: er staat een hiv-positieve man voor je’, zeg ik soms. Een andere keer antwoord ik met: ‘Hoeveel mannen hier, denk je, hebben hiv?’

Hierop volgt soms een aardig gesprek, soms ook niet. Afhankelijk van wie er tegenover mij staat én mijn stemming, reageer ik. Ik heb niet altijd zin om over hiv te praten en vaak denk ik er niet aan. Bovendien: je kunt het maar één keer aan iemand vertellen.

Dat laatste klopt trouwens niet altijd.

Een aantal jaren geleden kwam ik J. tegen op een LoveDance party. We kennen elkaar lang en er bestaat een sterke aantrekkingskracht tussen ons. Het is nooit echt iets ge-worden. Is ook niet erg. Soms zien we elkaar tijden niet, maar wanneer we elkaar tegenkomen gaat mijn hart sneller kloppen. Evenals het zijne. Zo ook op die feestavond. Ik vertelde J. over hiv en zijn reactie was warm en ontzettend lief. We hadden een geweldige tijd en werden als laatsten Paradiso uitgeveegd.

Een half jaar later ontmoetten we elkaar weer. We memoreerden de superavond in Paradiso. J. wist nog precies dat we die avond veel lol hadden, als gekken hadden gedanst, gedronken enne … verder houd ik het discreet.

J. kon zich echter niet meer herinneren dat ik hem had verteld over hiv. ‘Nee, dàt had ik wel onthouden!’, beweerde hij stellig. ‘Hoe kan je zoiets nou vergeten?’, wierp ik tegen.

Ik voelde een mengeling van boosheid, verontwaardiging en teleurstelling. Tegelijkertijd moest ik er ook om lachen.

J. smeekte mij mijn verhaal opnieuw te doen. Zijn reactie was identiek aan de eerste keer. Vol hartstocht.

Wat een bijzondere man. Ik heb nog steeds een zwak voor hem.

Deze column verscheen eerder in hello gorgeous #1

Tekst Bertus Tempert Illustratie Henk Hageman/Henri Blommers

9 reacties

Leave A Reply