Trippen op Atripla

0

De nieuwste hiv-remmers zijn veel minder giftig dan hun voorgangers en hebben ook minder bijwerkingen, die bovendien niet altijd een last hoeven te zijn.

Geert (56) slikt al bijna twee jaar Atripla. Hij beschrijft hoe levendig hij sindsdien droomt.

‘Ik weet drie en een half jaar dat ik hiv heb. Toen ik het net had, ging mijn viral load snel omhoog en mijn afweer (CD4) in rap tempo naar beneden. Samen met mijn internist besloot ik aan de pillen te gaan. Atripla was toen net op de markt en ik dacht: één pil per dag, dat kan niet het allerergste zijn. Ik ben lui en als één pil per dag volstaat, waarom dan meer? De medicijnen sloegen meteen aan, ondanks de bijwerkingen die ik heb gehad.’

Dromen

‘Ik droomde altijd al veel. Maar sinds ik Atripla slik, droom ik heftiger en meer. Mijn dromen zijn intenser, duren langer en ze blijven me ook langer bij. Ik hoor wel eens mensen die op Atripla heel naar dromen. Maar dat ken ik niet. Ik ben optimistisch van aard, en dus ook in mijn dromen. Ik heb nog geen rotdroom gehad.’

‘Iedereen die ik ken of heb gekend, komt wel eens in mijn dromen voorbij. Dat kunnen mensen zijn die ik al heel lang niet heb gezien, of aan wie ik nooit meer denk, en dan opeens daar staan, in mijn droom. Maar het kunnen ook situaties zijn die ik heel leuk vind of waaraan ik heel veel plezier heb beleefd. Zo ben ik een enorme snoepkous, dat heb ik van mijn moeder geërfd. Die snoepte ook de hele dag door. Snaaiennoemde ze dat, en dat heb ik ook.’

‘Ik droomde laatst nog dat ik taarten at, heerlijke marsepeinen taarten. Daar ben ik dol op. Die droom was levensecht. Ik zat aan een prachtig gedekte tafel. Voor mij stonden wel vijf taarten in prachtige neonkleuren: groen, blauw, geel, roze… Toen ik van de eerste een hap nam, voelde ik de zoete marsepeinlaag langzaam in mijn mond smelten. Binnen een halfuur had ik, op een paar kruimels na, de eerste taart, en begon ik aan de tweede. Die was nog mooier opgemaakt, met wolken slagroom. Hij was nog lekkerder dan de eerste.’

Moddervet

‘Ik heb ontzettend genoten in mijn taartendroom en wilde doorgaan met de volgende. Toen ik aan de derde taart begon, zei ik tegen mezelf: let nou toch op Geert, je wordt moddervet! De avonturen in mijn dromen, zijn prachtig, met allerlei wendingen. Net als in een actiefilm. Voor de grap zeg ik wel: ik heb nu twee levens, één overdag en één ‘s nachts wanneer ik droom. Ik weet soms ook niet meer in welk leven ik zit. Vroeger droomde ik thema’s, die zich met enige regelmaal herhaalden. Dat heb ik nu niet meer. Het zijn steeds nieuwe dromen. De kans dat ik binnenkort opnieuw over taarten droom, is klein.’

‘Soms word ik heel fris wakker, andere keren ben ik niet wakker te krijgen. Ik heb het idee dat door Atripla mijn slaapbehoefte groter is dan voorheen. Ik wil nu overdag ook nog wel eens een dutje doen. Dit zou door Atripla kunnen komen, maar het kan ook te maken hebben met het feit dat ik ouder word. In het begin, toen ik net hiv had, koppelde ik veel aan mijn hiv. Nu denk ik vaak: man, het is gewoon de leeftijd!’

‘Een nadeel van Atripla is, dat ik meteen na inname ’s avonds wil slapen. Als we dan gasten hebben, kan ik ze wel eens de deur uitkijken. Soms zeg ik ook: jongens ik moet nu echt naar bed. Doei! Ja, de dromen op Atripla zijn geweldig, ook al is het een bijwerking. Het is een leuke bijwerking, maar als ik het voor het kiezen had, dan zou ik liever kiezen voor een hiv-pil die helemaal geen bijwerkingen heeft.’

Lees de rest van dit artikel in het eerste nummer van hello gorgeous.

Tekst Leo Schenk Illustratie Henk Hageman (met dank aan De Taart Van M’n Tante)

Comments are closed.