Brits bloedschandaal jarenlang in doofpot

0

Het schandaal dat ervoor zorgde dat duizenden mensen in Groot-Brittannië geïnfecteerd raakten of stierven aan geïnfecteerd bloed, was vermijdbaar en werd aangewakkerd door een “subtiele, doordringende en huiveringwekkende” doofpot-operatie door de NHS en de regering, zo concludeert een vernietigend rapport, waarover The Guardian schrijft.

In de langverwachte conclusie van een vijf jaar durend openbaar onderzoek zei Sir Brian Langstaff, die het onderzoek voorzat, dat de ramp “grotendeels, maar niet geheel, vermeden had kunnen worden” – maar opeenvolgende regeringen en anderen met gezag “hebben er geen patiëntveiligheid voorop”.

3.000 doden

Meer dan 30.000 mensen in Groot-Brittannië, van wie er 3.000 zijn overleden, zijn van de jaren zeventig tot het begin van de jaren negentig geïnfecteerd geraakt via bloed, hetzij door het ontvangen van transfusies tijdens operaties, hetzij door producten die met bloedplasma zijn gemaakt en uit de VS zijn geïmporteerd om hemofiliepatiënten te behandelen. .

Uit het 2.527 pagina’s tellende eindrapport dat deze week werd gepubliceerd, bleek dat patiënten werden voorgelogen over de risico’s en in sommige gevallen geïnfecteerd raakten tijdens onderzoek dat werd uitgevoerd zonder hun toestemming, of, in het geval van kinderen, die van hun ouders. Er waren ook vertragingen bij het informeren van patiënten over hun infecties, die in sommige gevallen jaren konden duren.

Nationale erkenning

De onderzoekers vinden dat het tijd is voor nationale erkenning van de ramp en voor de regering om een passende compensatie te betalen “aan al degenen die onrecht is aangedaan”. Er was hulde voor de geïnfecteerden die “krachtige verhalen hadden verteld over pijn, ziekte en verlies, over beschadigde en vernietigde levens, onherkenbaar van vóór hun infectie en onherkenbaar vanuit al hun hoop en dromen voor hun leven”.

Luister hier naar een podcast van Today in Focus over het schandaal.

Leave A Reply