Sterke daling nieuwe hiv-infecties in Amsterdam

0

In Amsterdam is het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch gedaald. Vorig jaar kregen naar schatting negen mensen hiv, meldt het Aidsfonds. “Een historisch moment”, zegt directeur Mark Vermeulen. In 2021 werden nog 66 infecties gemeld.

Het aantal nieuwe hiv-infecties is sinds 2010 in Amsterdam met 95 procent afgenomen. Amsterdam heeft hiermee de VN-doelen voor 2030 al gehaald.

De daling is deels het resultaat van het feit dat steeds meer mensen met hiv effectief worden behandeld, waardoor ze het virus niet kunnen overdragen. De preventiepil PrEP is daarnaast is een andere belangrijke oorzaak voor de daling. De gemeente Amsterdam maakte dit jaar nog extra geld vrij zodat meer mannen gebruik kunnen maken van het middel.

Het nieuws werd bekend gemaakt op het Fast Track Cities congres in de Amsterdamse RAI. Fast Track Cities is een internationaal netwerk van bijna 500 steden die versneld naar nul nieuwe hiv-infecties willen.

Op maandag werd ook bekend dat PrEP vanaf volgend jaar breed toegankelijk wordt. Wel moeten mensen die zich tegen een hiv-infectie willen beschermen zelf voor de kosten opdraaien.

Op het congres is ook een deel van de House of Hiv tentoonstelling te zien. Deze expo – over 40 jaar hiv-activisme en community betrokkenheid in ons land – was vorig jaar te zien op verschillende locaties in Amsterdam.

Leave A Reply