Minder beperkingen voor Amerikaanse homo’s die bloed willen doneren

0

Het Rode Kruis in de VS heeft aangekondigd dat er nog minder specifieke beperkingen komen voor homomannen die bloed willen doneren.

Tot nu toe mochten alleen homomannen die de afgelopen drie maanden geen seks met mannen hadden gehad, bloed doneren. Daarbij speelde het geen rol of ze zich in een monogame relatie bevonden of niet.

Voortaan krijgt iedereen dezelfde vragenlijst om vooraf in te vullen, ongeacht hun gender of seksuele oriëntatie. Donaties zullen ook ‘op basis van individuele risicofactoren’ worden geëvalueerd. Eerder kwam de FDA met een soortgelijk advies.

Wel moet elke persoon die de afgelopen drie maanden anale seks heeft gehad met een nieuwe partner of met meerdere partners, wachten om bloed te doneren. Wie positief getest is op hiv of PrEP neemt om een hiv-infectie te voorkomen, wordt ook nog steeds geweigerd.

Lange tijd mocht deze groep helemaal geen bloed doneren uit angst voor hiv. Bloedbanken discrimineerden lange tijd homomannen, voor wie meer restricties gelden dan voor hetero’s.

Afgelopen maart werd ook een nieuwe richtlijn voor het doneren van bloed in ons land aangekondigd. Vanaf begin 2024 krijgt iedereen die bloed doneert vragen over seksueel risicogedrag. Er zal bijvoorbeeld gevraagd worden naar wisselende seksuele contacten.

Mensen die niet voldoen aan de nieuwe criteria, kunnen voor een periode van vier maanden worden uitgesloten van bloeddonatie, waarbij het niet uitmaakt of ze heteroseksuele of homoseksuele contacten hebben. Daarnaast wordt al het bloed getest. Zo wordt voorkomen dat seksueel overdraagbare aandoeningen via bloeddonatie worden overgedragen.

Leave A Reply