Amsterdam steekt geld in PrEP proef

0

Omdat de rijksoverheid het af laat weten, steekt de gemeente Amsterdam extra geld in de proef met de verstrekking van PrEP.

Amsterdam investeert 200.000 euro extra, waardoor nog eens 400 mannen die seks hebben met mannen aan PrEP geholpen kunnen worden. De hiv-preventiepil zal vooral worden verstrekt aan mensen die al op een wachtlijst staan en is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen en trans personen die risico lopen op hiv.

Voorrang krijgen mannen in kwetsbare posities, al moeten die nog wel € 7,50 per maand betalen voor de verplichte eigen bijdrage. Ook al is allang bewezen dat PrEP werkt en ook kosteneffectief is (een behandeling voor een hiv-infectie kost meer), besloot de overheid om alsnog een proef met PrEP op te zetten. Aan die proef doen nu al zo’n 8.500 mensen mee, met nog eens 3.000 op een wachtlijst. In februari uitte het Aidsfonds kritiek op minister Ernst Kuipers, die verdere uitbreiding van de proef niet ziet zitten vanwege een gebrek aan geld en mensen.

De proef loopt tot volgend jaar en wat daarna gebeurd is nog onzeker. Met de uitkomsten van de proef wil Amsterdam dan PrEP breed beschikbaar stellen. Wethouder Scholtes zei hierover tegen het Parool: “Met de uitkomsten van de pilot wil ik met het ministerie van VWS verder in gesprek om PrEP breed beschikbaar te maken voor Amsterdammers. Want wij willen ons doel halen: nul nieuwe hiv-infecties in 2026 in Amsterdam.”

Leave A Reply