Kijktip: Zon in de nacht

0

Wat als je hele leven een toneelstuk is? Bijna tien jaar na de dood van haar opa komt Anne Vaandrager erachter dat hij een homoman was in een heterohuwelijk en overleden is aan de gevolgen van aids.

In de korte documentaire Zon in de nacht onderzoekt Vaandrager de impact die het dubbelleven van haar opa en het zwijgen hierover op de hele familie heeft gehad. Kan ze haar vader bewegen om er met haar over te praten en losbreken van de schaamte die overgedragen is van generatie op generatie?

Aan de hand van interviews, archiefmateriaal en fictieve scènes – gespeeld door Eelco Smits, Nazmiye Oral en Diron Sterk – doet Anne Vaandrager een poging haar familiegeschiedenis opnieuw vorm te geven. Zo ontrafelt ze een familieverhaal dat over schaamte, het onvermogen om met elkaar te praten, en haar eigen identiteit gaat. Zon in de nacht is een gestileerd, onderzoekend en confronterend experiment op de grens van documentaire en fictie.

2Doc Kort: Zon in de nacht (28 min), woensdag 17 mei, 22.50 uur, VPRO, NPO 2.
Vanaf zondag 14 mei op NPO Start.

Leave A Reply