Van het kastje naar de huisarts

0

Het blijft aanmodderen met de beschikbaarheid van PrEP in Nederland. Minister Kuipers (Volksgezondheid) is niet van plan meer deelnemers toe te laten tot het proefproject met de hiv-preventiepil PrEP. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei hij dat de 3.000 mensen die nu op de wachtlijst staan PrEP wel via hun huisarts kunnen krijgen.

Het Aidsfonds vindt dit onacceptabel, omdat er mensen op de wachtlijst staan die risico lopen om hiv te krijgen. “Het is werkelijk onbegrijpelijk waarom een middel dat veilig en effectief is en zorgkosten bespaart niet voldoende wordt ingezet”, zegt Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds. 

Op dit moment loopt er een pilot waarbij 8.500 mensen (vooral homoseksuelen of trans personen) via de GGD PrEP kunnen krijgen voor 7,50 euro per maand. Dit programma loopt tot augustus 2024 waarna de minister wil kijken of PrEP via de basisverzekering kan worden vergoed. Het wachten is nog op een evaluatie van het RIVM.

Vermeulen vindt dit allemaal tijdsverspilling. “Met veel internationale onderzoeken is de effectiviteit van PrEP allang bewezen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert alle landen al jaren om bij risicogroepen PrEP in te zetten. En wij in Nederland zijn geen aparte bevolkingsgroep waar PrEP niet zou werken.” Vermeulen vindt eigen onderzoek helemaal niet nodig om uitbreiding van het programma te rechtvaardigen.

Het ministerie meldt dat er momenteel geen financiële middelen om de pilot nogmaals uit te breiden. Daarnaast zou het beschikbaar stellen van meer geld niet meteen een oplossing bieden, omdat de Centra voor Seksuele Gezondheid van de GGD ook de beschikbaarheid moeten hebben over de juiste capaciteit en personeel, aldus een woordvoerder.

Vermeulen: “De gemeenten Amsterdam en Utrecht hebben vorig jaar extra geld vrijgemaakt om de capaciteit te vergroten. Dat heeft wel degelijk een verschil gemaakt. Bovendien is die grote uitbreiding naar 8.500 uiteindelijk ook goed gekomen.”

Minister Kuipers meent dat mensen ook naar de huisarts kunnen voor PrEP. Dit is wel veel duurder dan via de pilot (20 euro per maand) en lang niet iedere huisarts wil het middel voorschrijven. De minister belooft met de Landelijke Huisartsenvereniging te gaan praten.

Leave A Reply