3 op de 4 mensen met hiv in het VK ervaren stigma

0

3 op de 4 mensen met hiv in het Verenigd Koninkrijk ervaren stigma en discriminatie. Onderzoek van het Terrence Higgins Trust (THT) dat op Wereld Aids Dag werd gepresenteerd laat dit zien.

Volgens een peiling van THT meldt 62% van de mensen met hiv nog last te hebben van stigma en discriminatie bij het aangaan van (seksuele) relaties op bijvoorbeeld dating apps. Bijna 60% ervaart stigma in de gezondheidszorg. Een derde van de ondervraagden meldt discriminatie door familie, vrienden en/of collega’s.

Er werd ook gevraagd naar n=n en 57% meldt dat ze hierdoor seks kunnen hebben waar ze van kunnen genieten zonder het gevoel te hebben hier veroordeeld voor te worden. Over het kennisniveau onder de algemene bevolking was men niet te spreken. 86% denkt dat mensen het verschil niet kennen tussen hiv en aids.

Matthew Hudson, directeur van Aidsmap, zegt over de resultaten: “Stigma leidt ertoe dat mensen niet open over hun hiv durven te zijn, wat het stigma in stand houdt. Ik heb gemerkt dat naarmate ik meer open ben over mijn hiv des te minder stigma stigma ervaar. Maar ik ben een witte homoman met heel veel privileges, die niet iedereen heeft. “

Leave A Reply