Weer minder nieuwe hiv-diagnoses

0

Opnieuw is het aantal nieuwe hiv-diagnoses gedaald. In 2021 was er met name een daling te zien van nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen. Volgens de Stichting Hiv Monitoring is deze daling vooral te danken aan de hiv-preventiepil PrEP.

Het totaal aantal hiv-diagnoses kwam vorig jaar na schatting op 427. In totaal kregen 250 mannen die seks hebben met mannen de diagnose (59 procent). Verder ging het om 105 andere mannen (25 procent) en 72 vrouwen (17 procent). In 2021 zijn 13 mensen overleden aan de gevolgen van aids.

PrEP zorgt voor minder nieuwe hiv-infecties. Toch kan niet iedereen die ervoor in aanmerking komt in ons land eraan komen. De wachtlijsten van de PrEP-studies zitten tjokvol en PrEP via de huisarts is duur.

Van de mensen die tussen 2018 en mei dit jaar hiv kregen was van 660 bekend dat ze geen PrEP hadden gebruikt. Van deze mensen gaven er 44 aan dat ze het middel wel hadden willen gebruiken, maar er geen toegang toe hadden. Vier personen stonden op een wachtlijst.

Volgens Marc van der Valk van Stichting Hiv Monitoring ligt het werkelijke aantal hoger van mensen die hiv opliepen terwijl ze PrEP hadden willen gebruiken.

Leave A Reply