In memoriam Jeannette Kok (1946 – 2022)

2

Afgelopen donderdag overleed op 76-jarige leeftijd Jeannette Kok. Ze was vanaf het begin van de jaren tachtig betrokken bij het aidswerk en de belangenbehartiging voor mensen met hiv en aids.

Jeannette werkte in 1981 als soa-verpleegkundige bij de geslachtsziektenpoli van de GG&GD te Amsterdam. Eind dat jaar werd Jan S. opgenomen in het ziekenhuis, met ziekteverschijnselen die leken op wat we later zouden leren kennen als aids. Jeannette werd door haar baas Roel Coutinho erop afgestuurd om meer te weten te komen over de seksuele geschiedenis van Jan. Er volgden meer.

Jeannette hield een schriftje bij met alle informatie die ze verzamelde: “Ik had geen idee wat ik die mensen moest vragen. Ik dacht: ik vraag maar of ze roken, sporten of drugs gebruiken.  En natuurlijk ook hoe ze seks hebben gehad en met wie.”

Samen met psycholoog  David Stein die bij de Schorerstichting werkte, begon ze met het begeleiden van de eerste gespreksgroepen voor homomannen met aids. Daar ontstond het idee voor de Bond voor Mensen met Aids (BMA), waar Jeannette voor het bestuur werd gevraagd. Later, toen de BMA samen met BSP ging fuseren in 1990 en de Hiv Vereniging was geboren, werd ze stafmedewerker.

David en Jeannette organiseerden ook de eerste Aids Memorial bijeenkomsten. De eerste was in 1985 in de Waalse Kerk. Een paar jaar later verhuisde de herdenkingsbijeenkomst naar de Beurs van Berlage verhuizen vanwege de grote opkomst.

Jeannette was een powerhouse binnen de Nederlandse hiv-community en ontving een koninklijke onderscheiding voor haar werk. Ze was al een tijd aan het kwakkelen met haar gezondheid, maar het lukte haar toch om samen met Bertus Tempert van de Hiv Vereniging een filmpje te maken voor de memorial bijeenkomst vorig jaar.

Er is een bijeenkomst in besloten kring om Jeannette te herdenken op vrijdag 17 juni, te volgen via een livestream.

Wij wensen haar dierbaren veel sterkte met dit grote verlies.

2 reacties

  1. Werkte in de vuurlinie in alles wat met Hiv te maken had. In het begin tachtiger jaren was er nog niks voor en was het boegbeeld voor deze mensen. Ze konden er altijd terecht. En de Hiv vereniging. Ik herinner me dat er in die tijd veel over werd geschreven. Een pionier in de zorg en alles rondom Hiv. De Schorer stichting en erg veelzijdig. Ze was als een soort moeder voor deze mensen. Ze staat ook in de hall of fame bij de verpleegkundigen die je pionier kunt noemen van een tijdperk en voor een groep. Ik heb wel bewondering voor voor wat zij op gang heeft gezet en alles met passie en betrokkenheid. .

  2. David Stein on

    Jeannette Kok was de HIV en Aids opvang en preventie van het eerste uur in Nederland. Zij was nergens voor bang en met haar nuchtere visie deed zij gewoon wat nodig was. Zij was een rots in de branding, een rots met een enorm hart. Onvermoeibaar was ze en overal bij betrokken. Het is zo triest dat ze vertrokken is.

Leave A Reply