Eerste vrouw genezen van hiv na stamceltransplantatie

1

Een Amerikaanse vrouw is genezen van hiv na een stamceltransplantatie. Eerder al waren drie mannen haar voorgegaan, waaronder Timothy Brown. Het nieuws werd bekend gemaakt op een wetenschappelijk congres.

De vrouw onderging een transplantatie met stamcellen uit navelstrengbloed. Dit is uniek omdat de eerdere genezingen na transplantatie gingen om beenmerg stamcellen.

De vrouw testte in 2013 positief op hiv. Vier jaar later kreeg ze acute leukemie na chemotherapie te hebben ondergaan, kreeg ze de stamceltransplantatie. Opmerkelijk was dat ze weinig last heeft gehad van bijwerkingen. Na 100 dagen waren de navelstrengstamcellen goed aangeslagen en was er geen spoor van hiv meer te vinden in haar bloed. Drie jaar na de transplantatie besloot de vrouw te stoppen met de hiv-medicatie. 

Deze behandeling is heel intensief en niet wijd inzetbaar als vorm van genezing.

In ons komende nummer (#38 dat uitkomt begin maart) besteden we meer aandacht aan genezing. Lees ook het verhaal van Robert, de Amsterdammer die ook door stamceltransplantatie hoopte genezen te worden van kanker én hiv, maar helaas eind vorig jaar overleed.

1 reactie

  1. Er zijn er een paar die zeggen te zijn genezen van Hiv na stamceltransplantatie. Ik weet niet of dit bij iedereen een succes is. Dit zou een hele vooruitgang zijn in de ontwikkeling van genezing zodat ze nooit meer medicijnen in hoeven te nemen. .

Leave A Reply