HPV-vaccin beschermt meisjes voor 87% tegen baarmoederhalskanker

0

De vaccinatie tegen HPV (humaan papillomavirus) beschermt tot 87 procent tegen baarmoederhalskanker. Dit is de conclusie van een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Het vaccin wordt sinds 2008 in het VK en sinds 2009 in ons land aangeboden aan meisjes. Er wordt geschat dat het vaccin zo’n 450 gevallen van baarmoederhalskanker heeft voorkomen in het VK.

Ongeveer 60% van alle meiden in Nederland zijn gevaccineerd tegen HPV. Jongens krijgen vanaf volgend jaar het vaccin aangeboden. Hier is jaren voor gepleit, omdat het virus met name via seksueel contact wordt verspreid. Bovendien is HPV ook de oorzaak van andere kankers, zoals mond- en keelkanker, penis- en anuskanker.

Leave A Reply