Aantal nieuwe hiv-diagnoses daalt verder tot 411

0

In 2020 is het aantal nieuwe hiv-infecties verder gedaald tot 411. Ter vergelijk: in 2019 was dit nog 600 en in 2017 waren er nog bijna 800 nieuwe hiv-diagnoses. Dit maakt de Stichting HIV Monitoring (SHM) bekend.

De meerderheid (63%) van de nieuwe diagnoses wordt gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. In 29% van de gevallen betreft het overdracht door heteroseksueel contact; bij 8% van de nieuwe diagnoses is sprake van een andere of onbekende manier van overdracht.

Een groot deel van de nieuwe hiv-diagnoses betreft mensen die met een vergevorderde ziekte in de hiv-behandelcentra komen. Dat percentage blijft al jaren ongeveer gelijk, rond de 50% van alle nieuwe hiv-diagnoses.

Van de nieuwe hiv-diagnoses onder mannen die seks hebben met mannen, komt 42% met een vergevorderde ziekte in het hiv-behandelcentrum; bij de overige mannen is dat percentage 71% en bij de vrouwen gaat het om 67%.

SHM plaatst bij het aantal nieuwe hiv-diagnoses in 2020 een belangrijke kanttekening. Als gevolg van de lockdowns door COVID-19 en een om die reden gewijzigd testbeleid bij centra voor seksuele gezondheid (CSG’s) en huisartsen is in 2020 minder op hiv en soa’s getest.

Ga voor het volledige rapport en een samenvatting naar:
www.hiv-monitoring.nl.

Lees hier de reactie van de Hiv Vereniging op de nieuwe cijfers.

Leave A Reply