Homomannen met vaste partner mogen bloed doneren

0

Goed nieuws voor homo- en biseksuele mannen. Zij mogen vanaf 1 september bloed geven als je maar lang genoeg een vaste relatie hebt. Minister Van Ark voor Medische Zorg maakte dit bekend aan de Tweede Kamer.

Mannen die seks hebben met mannen werden jarenlang geweerd als bloeddonor uit vrees voor bloedoverdraagbare infecties zoals hiv. Later werd een uitzondering gemaakt voor mannen die een jaar lang geen seks hadden gehad. Deze termijn werd in 2019 teruggebracht naar vier maanden.

De minister zie eerder in reactie op Kamervragen: “Ik begrijp heel goed dat het donorselectiebeleid ten aanzien van mannen die seks hebben met mannen gevoelig ligt en als discriminerend wordt ervaren. Ook ik zou graag willen dat een ander donorselectiebeleid voor mannen die seks hebben met mannen mogelijk zou zijn. Ik vind dat voor het donorselectiebeleid gedrag bepalend moet zijn en niet iemands geaardheid.”

Via de site van NOS.nl laat bloedbank Sanquin weten dat ze gaat onderzoeken of homoseksuele mannen zonder vaste partner ook bloeddonor kunnen worden, met behulp van een aanvullende vragenlijst over hun gedrag. Dat onderzoek moet eind 2022 klaar zijn.

Toch blijft het beleid discriminerend voor homo’s want aan heteroseksuelen worden geen voorwaarden gesteld om bloed te kunnen geven.

Leave A Reply