Zonde

1

It’s A Sin is een hit uit de jaren tachtig van de Pet Shop Boys en de titel van een nieuwe serie, geschreven door Russel T. Davies, bekend van o.a. Queer As Folk. It’s A Sin volgt een samenwonende groep jonge mensen terwijl langzaam maar zeker het virus om zich heen slaat.

Voor wie te jong is om die eerste aidsjaren bewust te hebben meegemaakt, is het een kennismaking met een tijd waarin stigma en discriminatie van mensen met hiv nog pijnlijk zichtbaar waren.

De serie is gemaakt voor het grote publiek en vanuit het oogpunt van Davies’ ervaringen geschreven. Zo ontkenden in zijn wereld in 1984 nog veel homomannen – waaronder Davies zelf – de aanwezigheid van aids, terwijl er toen in werkelijkheid al talloze activisten waren die in actie kwamen. De serie heeft vijf afleveringen en stopt bij – spoiler alert – de dood van de hoofdpersoon Ritchie in 1991.

Mooi dat er aandacht is voor deze intense tijd, die niet mag worden vergeten. De strijdbaarheid die er wel zeker was, heeft een plek op de achterbank gekregen. Zonde.

It’s a Sin vanaf 5 maart te zien op NPO Plus, in de zomer via NPO3. En vanaf woensdag 5 mei om 22.15 uur op de de Belgische publieke tv Canvas.

1 reactie

Leave A Reply