Minder hiv-diagnoses, minder recent opgelopen hiv-infecties

0

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in 2019 is opnieuw gedaald naar 580. In 2018 waren dit er nog 664. Dit maakte Stichting Hiv Monitoring vandaag bekend.

De nieuwe cijfers van SHM laten ook een afname van het geschat aantal recent opgelopen hiv-infecties zien. Dit wijst op een afnemende verdere verspreiding van hiv. Nieuwe hiv-infecties zijn naar schatting met 72 procent gedaald, van 960 in 2010 naar 270 in 2019. Bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) gaat het in diezelfde periode om een daling van 76 procent, van 690 naar 160.

Naar schatting waren er eind 2019 volgens SHM 23.700 mensen met hiv in Nederland, van wie  93 procent zich heeft laten testen en dus zijn hiv-status kent. Van hen wordt 93 procent behandeld met hiv-medicatie. Bij 96 procent van die groep mensen met hiv is het virus zo onderdrukt dat het niet meer meetbaar in het bloed en niet meer doorgegeven kan worden. Regionale cijfers laten zien dat deze drie percentages overal in Nederland boven de 90 procent liggen. Hiermee is het hele land goed op weg naar drie keer 95 procent waarnaar het Nationaal Actieplan streeft voor 2022.

In 2019 stierven 18 mensen aan de gevolgen van aids, bijna altijd mensen die zonder het te weten al jaren hiv hadden.

Professor Peter Reiss, directeur van SHM: “Deze nieuwste gegevens maken me optimistisch dat het overal in Nederland mogelijk moet zijn de laatste stappen te  zetten naar een land waar niemand meer hiv krijgt en ook niemand meer aan aids overlijdt. Om dit ultieme doel te bereiken moeten we nu nog preciezer te werk gaan. Dat betekent de juiste personen op tijd, op de juiste plek en het juiste moment testen en hen daarmee op tijd toegang geven tot de juiste hiv-preventie en zorg.

Ga voor het volledige rapport, samenvatting en factsheet naar:
www.hiv-monitoring.nl/nl/resources/monitoring-report-2020

Leave A Reply