Online lezing: wordt de evolutie van ziektekiemen ons fataal?

0

Wat maakt een virus een evolutionair succes? Als het heel veel en snel slachtoffers maakt of als het juist een milder beloop kent? Mens en ziektekiem zijn constant in gevecht. Pathogenen infecteren en muteren, het menselijk immuunsysteem probeert het steeds de baas te worden.

Moleculair viroloog dr. Monique Nijhuis (UMC Utrecht) doet onderzoek naar het hiv-virus, dat uitzonderlijk snel evolueert. Velen zijn er aan gestorven, maar tegenwoordig zijn er goede behandelmethoden voor én er zijn zelfs een aantal mensen van genezen.

Tijdens deze online lezing laat zij aan de hand van de geschiedenis van het hiv-virus zien dat niet alleen fysieke karakteristieken van een virus belangrijk zijn, maar ook andere factoren, in de verspreiding en het ziekmakende vermogen. Denk hierbij aan urbanisatie, industrialisatie, globalisering, maar ook sociaal stigma.

Welke paralellen zijn er te trekken tussen hiv en het coronavirus? Hoe kan inzicht in de evolutie van een pathogeen de bestrijding en behandeling vooruit helpen?

Datum & Tijd | Dinsdag 3 november 2020 (20.00 – 21.30)
Locatie | MS teams

Voertaal | Nederlandstalig

Entree | Gratis
Aanmelden | Niet nodig
Link | Via onze website te vinden: https://www.sg.uu.nl/agenda/2020/wordt-de-evolutie-van-ziektekiemen-ons-fataal

Leave A Reply