Gratis hiv-testen in coronatijd

0

Het Aidsfonds biedt van 5 juni tot en met 8 augustus gratis hiv-testen aan, die thuis kunnen worden afgenomen met een vingerbloedprik. Je moet wel zelf de verzendkosten naar het lab betalen. En niet iedereen kan een gratis test aanvragen: de actie is enkel gericht op mensen uit zogenaamde risicogroepen: homo- en biseksuele mannen en transgenders.

Volgens het fonds hebben mensen door de coronamaatregelen geen of minder seks gehad buiten hun huishouden, waardoor het aantal soa’s en hiv-infecties waarschijnlijk is afgenomen. Ook duurt het zes weken voordat je zeker kunt weten dat je hiv hebt, terwijl het virus in die periode wel erg besmettelijk is.

Daarom is het nu een uitgelezen moment om zoveel mogelijk te testen, zegt Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, in het KRO-NCRV-radioprogramma Spraakmakers. “Als je in de tussentijd geen onveilige seks hebt gehad, kun je nu zeker weten of je wel of niet positief bent.”

hello gorgeous vindt het een goede actie, maar we vragen ons wel af waarom niet iedereen ervoor in aanmerking komt. Door je alleen te richten op risicogroepen, wordt een onbekend aantal verborgen hiv-infecties weer gemist.

Leave A Reply