Larry Kramer (84) overleden

0

Schrijver en hiv-activist Larry Kramer is op 84-jarige leeftijd overleden.

Kramer was een van de eersten die ervoor zorgde dat er aandacht kwam voor wat toen nog ‘homokanker’ werd genoemd. Hij was een van de oprichters van Gay Men’s Health Crisis in 1982, de eerste aids-organisatie ter wereld die zorgdroeg voor mensen met hiv en aids.

Later was Kramer was ook betrokken bij de oprichting van ACT UP New York, dat door opvallende demonstraties en acties regelde dat het algemene publiek in de VS ogen kreeg voor de aidscrisis. Ook maakte ACT UP het mogelijk dat onderzoek naar medicijnen sneller van de grond kwam.

Hij schreef ook veel over hiv en de gevolgen ervan. Zo schreef hij onder meer het toneelstuk The Normal Heart dat in 1985 in première ging. In 2014 verscheen een tv-film ervan, met onder meer Mark Ruffalo en Julia Roberts.

“Een van Amerika’s meest waardevolle onruststoker” noemde Susan Sonntag hem ooit.

Hij kwakkelde al geruime tijd met zijn gezondheid en onderging een tijdje geleden ook een levertransplantatie. David Webster, sinds 2013 zijn echtgenoot, zegt dat Kramer overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

Lees hier het IM voor Larry Kramer in The New York Times.

Rest in Power, Larry!

 

Leave A Reply