Aidsfonds: “500.00 extra hiv-doden door lockdowns”

0

Aidsfonds en UNAIDS maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met hiv en verwachten een half miljoen extra doden, omdat mensen met hiv in het Afrikaanse continent minder aan hun hiv-remmers kunnen komen.

In het NOS Radio 1 Journaal zei directeur Mark Vermeulen“Vijf teams van wetenschappers hebben de afgelopen weken (in opdracht van UNAIDS), red.) modellen doorgerekend om erachter te komen wat er gebeurt als lockdown-maatregelen in Afrika nog langere tijd doorgaan. Daar kwamen verschillende getallen uit, maar de gemiddelde verwachting is dat er de komende maanden meer dan 500.000 extra doden als gevolg van aids zullen zijn.”

Als voorbeeld  gaf Vermeulen Uganda, waar een op de vijf mensen met hiv leven. “Mensen mogen al weken niet naar buiten. Dat betekent dat mensen niet naar de kliniek kunnen om pillen op te halen. Daar moeten ze toestemming voor vragen en het stigma rond hiv is vaak nog zo groot dat mensen niet durven te zeggen dat ze hiv-positief zijn en daarom naar de kliniek moeten.”

Mark Vermeulen trok eerder deze maand ook al aan de bel samen met Rico Gustav (GNP+) toen er berichten verschenen dat de Bill & Melinda Gates-stichting stopt met financiering van de hiv- en malariabestrijding om te kunnen reageren op coronacrisis.

 

Leave A Reply