Helden!

0

Tot en met 12 april is bij het IHLIA Helden! te zien. Een tentoonstelling over mensen die anderen inspireren.

Held. Heldin. Heldenmoed. Heldenverering. Bestaand, fictief, historisch. Strijders, redders, beschermers: helden kunnen voor veel mensen een rolmodel zijn. Een inspiratiebron die je helpt bij de vormgeving van je eigen leven.

Maar hoe je ze ook noemt, voor de geïnterviewde lhbtq’ers die iets over hun held wilden vertellen, riep de term niet meteen warme gevoelens op. Of ze vonden het heel ingewikkeld: ‘Ik ben niet zo van de heldenverering, maar meer van de rolmodellen. Een held schept meteen veel verwachtingen, zoals Astrid Oosenbrug zegt. Het concept leent zich volgens Chris Rijksen bij uitstek ‘voor een soort kritiekloze ‘idolificatie’. En dat is iets wat eigenlijk nooit goed kan gaan.’

Neemt niet weg dat de ‘held’ die ze uiteindelijk kozen, veel betekend heeft voor de geïnterviewden. In deze IHLIA-tentoonstelling komen zeven personen aan het woord over die ene persoon die hen opgetild heeft en waardoor ze zich even niet alleen voelden. Maar die hen vooral inspireerde om ook hun eigen weg te volgen. Een reis vol obstakels die door de heteroseksuele omgeving niet altijd begrepen werd.

In de tentoonstelling zijn ook mooie collectiestukken te zien uit het archief van IHLIA die de helden nog meer context geven.

Expositieruimte op het IHLIA-plein
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping

Maandag tot en met zondag tot 22 uur. Gratis toegang.

 

Leave A Reply