Tweede Kamer wil discriminatie homomannen bij bloeddonatie aanpakken

0

De Tweede Kamer wil dat minister Bruno Bruins van Volksgezondheid en bloedbank Sanquin de discriminatie van homo- en biseksuele mannen bij bloeddonatie gaan aanpakken. GroenLinks, D66 en VVD gaan daar vandaag voorstellen over indienen die waarschijnlijk op een meerderheid in de Kamer kunnen rekenen.

Volgens het huidige bloeddonatiebeleid mogen homo- en biseksuele mannen in Nederland geen bloed doneren als ze de afgelopen vier maanden seks hadden met een man. 

D66, GroenLinks en VVD stellen nu voor dat homo- en biseksuele mannen binnenkort wel bloedplasma mogen doneren. Dat kan bijvoorbeeld ook al in Israël, waar bloedplasma wordt ingevroren en meerdere keren op hiv wordt getest.

De politieke partijen vragen de regering ook om te laten onderzoeken of er een bloeddonatiebeleid kan komen dat is gebaseerd op seksueel risicogedrag (veilige seks) in plaats van op de vraag of mensen homo- of biseksuele contacten hebben.

Het COC zegt blij te zijn met deze plannen en had in het verleden al meerdere keren vragen aan de minister gesteld over de bloeddonatie ban van homo- en biseksuele mannen. “Een belangrijke stap op weg naar een einde aan discriminatie van homo- en bimannen bij bloeddonatie”, zegt een COC-woordvoerder over de voorstellen. “We roepen minister Bruins op om hier snel werk van te maken. Niet de vraag met wie je seks hebt, maar de vraag of je veilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren.”

Bron COC.nl

 

Leave A Reply