Gilead aangeklaagd door Amerikaanse overheid

0

De Amerikaanse overheid maakte woensdag bekend dat het Gilead aanklaagt, omdat de farmaceut biljoenen dollars verdient met onderzoek dat is gefinancierd door belastingbetalers, zonder dit geld terug te betalen.

De regering zegt dat het bedrijf inbreuk heeft gepleegd op patenten van PrEP, die eigendom zijn van het ministerie van Volksgezondheid.  Gilead is de producent van zowel Truvada als Descovy. Beide medicijnen kunnen als PrEP ook bescherming bieden tegen een hiv-infectie.

“Gilead moet het Amerikaanse patent systeem respecteren, alsmede het baanbrekende werk van het Center for Disease Control en de bijdrage van de belastingbetalers, die hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van dit middel”, aldus een medewerker van het ministerie.

De farmaceut had al eerder gezegd dat het middel niet door de overheid is ontdekt, maar dat het concept van PrEP door anderen al eerder was ontwikkeld. Gilead heeft de ontwikkeling van een goedkopere versie van PrEP in de VS altijd tegengewerkt.

 

 

Leave A Reply