Belgische wetenschappers vinden schuilplaats hiv-restvirus

0

Onderzoekers van het UZ Gent (België) zijn erin geslaagd te achterhalen waar de kleine hoeveelheid hiv-restvirus zich schuilhoudt bij patiënten die hiv-remmers krijgen.

Dankzij effectieve hiv-medicatie kan de vermenigvuldiging van het virus goed onderdrukt worden. Zelfs zo goed, dat mensen met hiv het niet kunnen overdragen. Er blijft nog wel restvirus in het lichaam, maar het was nog niet bekend waar het zich precies verstopt. Tot nu toe.

Een studie van UZ Gent laat zien waar het restvirus zich schuilhoudt. De conclusies staan gepubliceerd in het vakblad Cell Host and Microbe. “Hiv verstopt zich in specifieke immuuncellen in het lichaam en blijft zo onder de radar”, zegt Vandekerckhove, een van de leiders van het onderzoek. “We wisten overigens niet of dat ‘slapende cellen’ zijn, of actieve cellen. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat het best actieve cellen zijn en dat het virus dus snel terugkomt zodra de therapie wordt stopgezet.”

Voor het onderzoek werden elf mensen met hiv gevolgd. De patiënten werden onder narcose gebracht en vervolgens werden allerlei stalen afgenomen via onder meer een prik in het ruggenmerg en een beenmergpunctie. Deze stalen werden vervolgens naar Sydney, Australië, gestuurd voor analyse.

Die analyse toonde hoe het restvirus zich niet op één plaats in de patiënt verstopt, maar op een heleboel plekken. “Willen we tot een genezing komen, dan zal een therapie moeten worden ontwikkeld die zich op al die plaatsen richt of zullen verschillende therapieën moeten worden gecombineerd. Maar het goede nieuws is wel dat we nu weten wat ons te doen staat”, aldus Vandekerckhove.

Bron: De Morgen

Lees ook: Onderzoek naar het hiv-reservoir, hoe zit het nou?

Leave A Reply