Vrouw met hiv doneert nier aan iemand anders met hiv

0

In de VS hebben artsen voor het eerst een nier van een levende hiv-positieve donor getransplanteerd naar iemand anders met hiv.

De 36-jarige Nina Martinez uit Atlanta kreeg hiv als een baby door een bloedtransfusie. Het was in een tijd waarin het bloed nog niet werd gescreend op hiv. Op de vraag waarom ze een nier wilde doneren, zegt Martinez: “Het bloed dat ik als kind kreeg heeft mijn leven gered. Ik had het bloed nodig om te overleven, zoals iemand nu mijn nier nodig heeft.”

Voor 2013 was het in de VS niet toegestaan om als mens met hiv organen te doneren. In dat jaar werd er een wet aangenomen die dit wel mogelijk maakt. Eind 2018 waren er 100 organen getransplanteerd tussen mensen met hiv. De donoren waren allemaal overleden. Martinez: “Ik wilde bij leven een van mijn nieren doneren.”

Ze hoopt hiermee iets te kunnen betekenen in de manier waarop mensen met hiv worden gezien. “Ik wil mensen laten zien dat ik net zo ben als iemand zonder hiv. En wat is een betere manier om dit te doen dan een nier te doneren.”

In Nederland kunnen mensen met hiv zich ook laten registreren als orgaandonor. Het komt voor dat wanneer mensen met hiv overlijden, ze een orgaan doneren aan iemand anders met hiv. Orgaantransplantaties door iemand met hiv die nog leeft, komen heel zelden voor. Afgelopen jaar doneerde een moeder met hiv in Zuid-Afrika een stukje van haar lever aan haar kind zonder hiv.

Leave A Reply