“Ik vind het laatste nummer altijd het beste”

0

Voor #25 schijnen we het licht op de makers van hello gorgeous magazine. Zoals onze beeldredacteur en huisfotograaf Henri Blommers “Ik vind het belangrijk dat mensen blij zijn met de foto’s die van ze gemaakt worden.”

 

Henri, jij bent beeldredacteur en fotograaf bij hello gorgeous. Wat doet een beeldredacteur?

“Die kijkt welk beeld er het best past bij een artikel en zoekt daar een fotograaf bij. Ik daag fotografen ook regelmatig uit om iets anders te maken dan ze gewend zijn. Het is ook voor hen vrijwilligerswerk en door zo’n uitdaging houd je het spannend en blijven ze gemotiveerd. Als beeldredacteur kijk ik naar het ritme van het hele nummer, en naar de balans tussen zwart-wit en kleur. Verder moet er voldoende afwisseling zijn in het soort foto’s, zodat er niet alleen maar hoofden te zien zijn. We willen het stigma rond hiv wegnemen, dus moet je mensen krachtig laten zien. Ik vind het ook belangrijk dat mensen blij zijn met de foto’s die van ze gemaakt worden.”

Foto Linelle Deunk

Vaak vinden geportretteerden andere foto’s beter dan jij als beeldredacteur. Hoe ga je daarmee om?

“Het is inderdaad zo dat mensen een ander beeld van zichzelf hebben dan hoe anderen ze zien. We kiezen wel altijd voor foto’s die flatterend zijn. Het heeft namelijk geen zin om een ‘lelijke’ foto te plaatsen. In het verleden lieten we de keus bij de gefotografeerden, en dan eindig je vaak toch met een minder boeiend beeld. Maar 90% is tevreden met het eindresultaat.”

Heb je weleens beeld van een fotograaf afgekeurd?

“Dat komt regelmatig voor. Soms zijn de beelden niet naar onze smaak nabewerkt. Soms moet een fotograaf nieuwe foto’s maken. Vooral als fotografen voor het eerst voor ons werken, willen ze nog weleens naar de mensen die ze fotograferen te behagend zijn. Ik zeg ze dan dat het beeld wel spannend moet zijn. Ik spoor ze aan om creatiever aan de slag te gaan. Ze moeten er zelf ook trots op zijn, want dan delen ze het op Facebook. En die extra aandacht is weer goed voor hello gorgeous.”

Welk nummer vind jij het meest geslaagd?

“Ik vind het laatste nummer altijd het beste. Ik leer er nog elke dag van en ook de fotografen worden steeds beter.”

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #25.

Tekst Leo Schenk Fotografie Linelle Deunk

Leave A Reply