“Achter de foto’s zitten hele levens”

1

Voor #25 schijnen we het licht op de makers van hello gorgeous magazine. Zoals fotograaf Linelle Deunk. “hello gorgeous is volwassener geworden.”

“Ik was bezig met mijn promotieonderzoekhuisartsgeneeskunde. Door allerlei verlies in die jaren ben ik anders over dat werk gaan denken en ermee gestopt. Daarna heb ik een tijdje thuis gezeten en dingen gedaan waar ik eerder geen tijd meer voor nam: koekjes bakken met de kinderen, winkelen en met vriendinnen lunchen… tot ik er genoeg van had. In 2007 heb ik een fotocursus gevolgd en dat veranderde echt alles: het licht, de mensen, de gezichten, hoe ik daar naar keek. Ik dacht: als zes zaterdagen cursus al zo waardevol zijn, dan kan ik ook de opleiding aan de Fotoacademie beginnen. Eind 2010, op Oudejaarsavond, een paar uur voor de deadline, heb ik mijn eindexamenwerk opgestuurd naar de Zilveren Camera. Ik won in mijn categorie. En zo is het balletje gaan rollen.” 

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik zeg dan altijd wat anderen ervan vinden: klassiek, internationaal, tijdloos. Tijdloosheid vind ik erg belangrijk, omdat ik zo ook naar mensen kijk. Onze verlangens en behoeftes zijn in de loop van de eeuwen niet veel veranderd.”

Hoe kwam je bij ons terecht?

“Ik kende beeldredacteur en fotograaf Henri van de Fotoacademie. Toen jullie begonnen met het blad, heeft hij een mailtje gestuurd naar een aantal fotografen; of ze zin hadden om mee te werken. Ik doe mijn hele leven al vrijwilligerswerk en sinds ik fotografeer, doe ik dat op fotografisch gebied.”

Je hebt na Henri de meeste covers geschoten, zes in totaal. Je hebt veel mensen gefotografeerd. Wie is je het meest bijgebleven?

“Bijna allemaal. Ik ben er altijd een paar uur. We gaan dan eerst wat kletsen en koffiedrinken. De meesten vinden het spannend omdat ze zelden professioneel worden gefotografeerd en soms nog nergens met hun verhaal naar buiten zijn gekomen. Achter de foto’s zitten hele levens.” 

Wat vind je van de ontwikkeling van ons magazine?

“Ik ben er heel trots op en vind het ook mooi dat het nog steeds met een groep vrijwilligers wordt gemaakt. Dat we nu 25 nummers verder zijn, is ongelooflijk. Eerst waren het – met uitzondering van mijn eigen werk – veelal blije foto’s. Daar zit nu meer afwisseling in. hello gorgeous is volwassener geworden. “

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #25.

Tekst Leo Schenk Fotografie Henri Blommers

1 reactie

  1. Ik heb het voorrecht gehad om door Linelle gefotografeerd te zijn. Een vrouw die mij direct op mijn gemak stelde. Linelle neemt ook echt de tijd om een mooie foto te maken. Ik vond het daarnaast ook heel gezellig met haar samen te werken.

Leave A Reply