Stigma Experience laat bezoekers stigma ervaren

0

Afgelopen zomer stonden we met de Stigma Experience op het plein voor de RAI, tijdens AIDS 2018. In deze installatie kun je ervaren hoe het voelt om gestigmatiseerd te worden en hoe dit vervolgens kan leiden tot zelfstigma. Regisseur Eddi Bal maakte een film over de ervaringen van bezoekers: “Dit ga ik niet snel vergeten.”

Het idee ontstond in 2016 na een bezoek aan de Wereld Aidsconferentie in Durban (Zuid-Afrika). Op dit soort congressen wordt er veel gesproken over hoe het stigma rond hiv een groot probleem is voor mensen met hiv . Maar als jezelf geen hiv hebt, kun je je niet voorstellen hoe het sociale stigma mensen lamlegt en hoe dit geïnternaliseerd kan worden en tot zelfstigma kan leiden.

Het team achter de Stigma Experience

De Stigma Experience is onderverdeeld in drie ruimtes. In de eerste ruimte krijg je van een afstandelijke dokter te horen dat je hiv hebt. Vervolgens leidt hij je naar een donkere kamer, waarin je niks kan zien en je alleen bent met de stemmen in je hoofd. In de derde, kleurig verlichte ruimte word je daarna opgevangen door iemand met hiv. Zij stelt je gerust en vertelt haar eigen reis van schaamte naar zelfacceptatie.

De reacties tijdens AIDS 2018 van de bezoekers aan de experience waren overweldigend. “Dit ga ik niet snel vergeten”, “Ik moet anderen hierover vertellen” “Ik geef vaak de  uitslag zelf en nu onderging ik hoe het is om zelf te horen dat je hiv heb en wat dit met je kan doen.”

Regisseur Eddi Bal maakte een after movie van de Stigma Experience en de reacties van bezoekers. Lees ook het blog van de Amerikaanse blogger Mark S. King, die een van de bezoekers was. We gaan het komende jaar werken aan een 2.0 versie van de experience, op basis van onze ervaringen tijdens AIDS 2018. Mogelijk resulteert dit in een tour met de installatie door het land.

 

 

Leave A Reply