Eerste succesvolle transplantatie van donor met hiv

0

Een moeder met hiv doneerde een deel van de lever aan haar hiv-negatieve kind, dat een jaar later nog steeds geen hiv heeft. Dit is de eerste succesvolle donortransplantatie van hiv+ naar hiv- ter wereld.

De transplantatie vond plaats in het Wits Donald Gordon Medical Center in Johannesburg (Zuid-Afrika). Eerst maakten de dokters bezwaar tegen de procedure omdat men vond dat er toch een (kleine) kans was dat het kind hiv zou oplopen. De moeder wordt succesvol behandeld tegen hiv en heeft een onmeetbare viral load en vroeg de artsen het besluit te heroverwegen.

Het kind werd geboren met een afwijking, waardoor er minder bloed naar de lever ging. Ze wachtte al 180 dagen op een donortransplantatie.

Donortransplantaties onder mensen met hiv onderling vinden al langer plaats. Het nieuws uit Zuid-Afrika zou kunnen betekenen dat er meer transplantaties van hiv+ naar hiv- plaatsvinden.

 

Leave A Reply