Peiling: meerderheid mensen met hiv hebben te maken met negatieve reacties

1

Mensen met hiv hebben nog steeds te maken met stigma en onwetendheid. Uit onze lentepeiling blijkt dat een ruime meerderheid (68%) te maken heeft met negatieve reacties vanwege hiv.

Aan de peiling deden in totaal 236 mensen met hiv mee. Wij vroegen hoe makkelijk men anderen vertelt dat ze hiv hebben: 19%  zegt dat ze dit niet gemakkelijk doen; 29% heeft hier geen moeite mee; de helft (52%)  vindt dit soms makkelijk, andere keren moeilijk.

Op de vraag: voel je weleens schaamte, schuld of andere negatieve gevoelens over het feit dat je hiv hebt, antwoord 32% dat ze dit wel gevoeld hebben in het verleden maar tegenwoordig niet meer; 29% heeft zich nog nooit geschaamd of schuldig gevoeld: de rest (39%) geeft aan deze gevoelens soms tot vaak te hebben.

Opvallend

Een ruime meerderheid (68%) geeft aan dat ze weleens negatieve reacties krijgen op het feit dat ze hiv hebben: met name op het gebied van liefde en dating (56%), van vrienden/bekenden (42%), werk (35%) en familie  (23%).

Opvallende uitkomsten van de peiling zijn dat mensen die meer dan 10 andere personen met hiv kennen, makkelijker vertellen dat ze hiv hebben (en andersom). Ook mensen die zich nog nooit geschaamd hebben of schuldig voelen, vertellen makkelijker aan anderen dat ze hiv hebben.

Meer reacties op de peiling kun je lezen in hello gorgeous #22.

De Hiv Vereniging verzamelt selfie van iedereen die solidair is met mensen met hiv en tegen stigma en onwetendheid is. Heb jij al een selfie geplaatst? Ga naar www.millionpositivefaces.nl.

1 reactie

Leave A Reply