Een maand PrEP voor ‘slechts’ € 99,50

0

Vanaf aanstaande dinsdag is PrEP in Nederland beschikbaar voor €99,50 per maand bij een aantal apotheken.  Je kunt op 31 oktober met een recept terecht bij alle Plus-apotheken.

Plusapotheken heeft een deal gemaakt met farmaceut Sandoz, die een generieke versie van PrEP verstrekt. Dit is mogelijk omdat het patent op PrEP van farmaceut Gilead deze zomer is vervallen.

“Deze deal is goed nieuws voor de bestrijding van hiv in Nederland, omdat PrEP hiermee een stuk toegankelijker wordt. Tegelijkertijd vinden wij deze prijs nog steeds te hoog en is er geen vergoeding vanuit de overheid. Nederland blijft daarmee achter op landen als België, Frankrijk, de VS en Canada, waar PrEP wel vergoed wordt en het aantal hiv-infecties snel daalt,” aldus Louise van Deth, directeur Aidsfonds – Soa Aids Nederland.

Actiegroep PrEPnu is erg blij met deze stap, maar vindt een prijs van bijna € 100 voor 30 pillen nog steeds te hoog. PrEP hoort thuis in het basispakket van de zorgverzekering, om voor iedereen bereikbaar te zijn. Zolang dat niet is geregeld zou een commerciële prijs niet boven de € 50 mogen uitkomen, aldus PrePnu

Leave A Reply