California verlaagt straffen voor het blootstellen van sekspartners aan hiv

0

Vanaf 1 januari 2018 wordt het blootstellen van sekspartners aan hiv in California niet meer zwaar bestraft. In plaats van maximaal acht jaar gevangenisstraf kan er dan maximaal zes maanden voor worden gegeven.

In de nieuwe wet die vorige week door gouverneur Jerry Brown werd ondertekend, wordt de straf voor het ‘bewust’ doneren van hiv-positief bloed ook verlaagd. California is daarmee een van de eerste staten in de VS die een begin maken met het decriminaliseren van mensen met hiv.

De indieners van de nieuwe wetgeving zeggen dat de huidige wetten niet van deze tijd zijn. Met de huidige medicatie wordt het virus zodanig geremd dat iemand met hiv die succesvol behandeld wordt het virus niet kan overdragen.

“De meest effectieve manier om het aantal nieuwe hiv-infecties te verminderen is het destigmatiseren van hiv” aldus senator Scott Wiener, een van de initiatiefnemers.

In veel landen kun je nog gevangenisstraf riskeren als je als hiv-positieve seks hebt met iemand, zonder te vertellen dat je hiv hebt.

Lees ook ‘Hiv is geen misdrijf’ uit hello gorgeous magazine.

 

Leave A Reply