Hiv-activisten willen onderzoek naar Truvada-deal Gilead

0

Een groep prominente hiv-activisten heeft de procureur-generaal in New York gevraagd om gerechtelijk onderzoek te doen naar Gilead Sciences. Het zou gaan om mogelijke anti-trustschendingen in een deal met concurrenten, die generieke versies van het hiv-medicijn én preventiepil (PrEP) Truvada op de markt willen brengen.

De activisten zijn bezorgd dat de farmaceut afspraken met deze bedrijven heeft gemaakt, waardoor het voorlopig onmogelijk is om een goedkopere variant van Truvada te verkopen.

In een brief aan de procureur-generaal van New York staat dat de groep activisten in het bijzonder wil weten of Gilead de concurrenten heeft betaald voor het uitstellen van een generieke versie, een zogenaamde ‘pay to delay’ deal.

Eerder dit jaar keurde de Food and Drug Administration generieke versies van Truvada goed. De blijdschap in het hiv-veld was echter van korte duur, toen bleek dat deze goedkopere varianten pas in 2021 worden verwacht.

 

 

Leave A Reply