CDC herkent U=U als hiv-preventie

0

Steeds meer organisaties onderschrijven het feit dat je met een niet meetbare viral load het hiv-virus niet kunt overdragen. Na de Verenigde Naties schaart nu ook het Center of Disease Control (CDC) zich achter U=U.

Het CDC is de Amerikaanse equivalent van het RIVM en is de overheidsinstantie die zich bezighoudt met volksgezondheid.

De organisatie maakte bekend dat ze U=U herkent als hiv-preventie op de National Gay Men’s HIV/AIDS Awareness Day. Homo- en bimannen worden nog steeds het meest getroffen door hiv. In de VS werden in 2015 26.000 mannen hiv-positief; dit is tweederde van het totaal aantal nieuwe hiv-infecties.

In de verklaring zegt het CDC dat hiv-behandeling niet alleen goed is voor de gezondheid van mensen met hiv, maar ook kan werken in het voorkomen van verdere verspreiding van hiv bij een onmeetbare viral load. “Mensen met hiv met een onmeetbare viral load kunnen het hiv-virus niet overdragen op hiv-negatieve partners”, aldus de CDC.

Bruce Richman, die de internationale campagne UEqualsU leidt, noemt de verklaring van het CDC ‘opmerkelijk’: “Hier hebben we op zitten wachten. Het CDC zegt dat er geen risico op overdracht is bij een undetectable viral load.”

Zo’n 400 organisaties uit 56 landen hebben de campagne van Richman onderschreven. In ons land werkt de Hiv Vereniging aan een campagne om N=N (niet meetbaar = niet overdraagbaar) verder voor het voetlicht te brengen.

 

Leave A Reply