Antistof pakt 99% van hiv-stammen aan

0

Wetenschappers hebben een antistof ontwikkeld dat 99% van hiv-stammen aanpakt en een hiv-infectie kan voorkomen bij apen.  

De International Aids Society (IAS) noemt het nieuws een ‘opwindende doorbraak’. Verder onderzoek start in 2018 en dan wordt gekeken of het ook bij mensen een infectie kan voorkomen of behandelen.

Super antistof

Op het moment dat het hiv-virus het lichaam binnendringt, vecht ons lichaam hiertegen met antistoffen. Omdat het virus zich – eenmaal in het lichaam – goed kan muteren, is het een gevecht tegen een onoverkomelijk aantal gemuteerde hiv-stammen.

Sommige mensen ontwikkelen jaren na infectie een sterk soort antistof, dat verschillende stammen van het virus aanpakt. Wetenschappers hebben eerder al deze zogenaamde neutraliserende antistoffen onderzocht om te zien of ze een infectie kunnen behandelen of zelfs voorkomen.

Met dit onderzoek combineren onderzoekers drie van dit soort sterke antistoffen, wat een super antistof oplevert dat 99% van hiv-stammen aanpakt.

Experimenten onder 24 apen lieten zien dat de primaten die deze super antistof kregen toegediend, niet werden geïnfecteerd met het virus, nadat ze waren geïnjecteerd met de primaten variant van het hiv-virus.

 

Leave A Reply