Amsterdam gaat informeel gebruik PrEP begeleiden

0

GGD Amsterdam gaat homo’s begeleiden bij het gebruik van PrEP. Het gaat hierbij om homomannen die het middel uit het buitenland (laten) halen. De gemeente trekt hiervoor 375.000 euro uit. 

Een voorstel van D66 en GroenLinks werd donderdag besproken en de verwachting is dat de raad dit voorstel in meerderheid gaat ondersteunen.

PrEP is een middel dat bescherming biedt tegen een infectie met hiv. Het gebruik hier is legaal en PrEP is in principe verkrijgbaar bij de huisarts maar de ziektekostenverzekering vergoedt het niet. Daarom halen sommige homo’s PrEP uit het buitenland.

GGD Amsterdam adviseert om PrEP alleen te gebruiken onder begeleiding, waarbij regelmatig wordt getest op hiv, soa en de nierfunctie, vanwege de geringe kans op afwijkingen door gebruik van het medicijn. 

De gemeentelijke gezondheidsdienst heeft al een onderzoek lopen, waar zo’n 300 homo- bi- en transmannen aan meedoen. Hierbij wordt gekeken naar hoe het gebruik van PrEP in de praktijk. Deze studie loopt tot 2018.

 

 

Leave A Reply