België vergoedt PrEP voor risicogroepen

0

België gaat PrEP vergoeden voor risicogroepen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil zo het aantal nieuwe hiv-infecties terugdringen. Artsen zullen geval per geval bepalen wie in aanmerking komt.

Onder de riscicogroepen vallen homo- en biseksuele mannen en mensen uit Afrika beneden de Sahara. Dokters zullen geval per geval bepalen wie de kosten voor aanschaf van de preventiepil terugbetaald krijgt. Diegenen zullen per maand dan nog 12 euro uit eigen zakken moeten betalen voor PrEP.

PrEP bestaat uit het hiv-medicijn Truvada dat tevens bescherming biedt tegen hiv. Het middel is al zo’n vijf jaar in de VS op de markt. In ons land is het nog niet op de markt, tot grote frustratie van o.a. Aidsfonds en de actiegroep PrEPnu.

Sensoa – het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid – vindt de terugbetaling een goede zaak, omdat zo de preventiemogelijkheden uitgebreid worden. Het expertisecentrum denkt ook niet dat de maatschappij nu extra moet betalen. “Als door het medicijn minder mensen hiv krijgen, ga je hen later ook niet op medicatie tegen hiv moeten zetten”, aldus een woordvoerder.

Leave A Reply