Sock

0

There’s only one sock and that’s Jesus Christ! If you have him, you don’t need anything else.” Aan het woord is een Ghanese priester tijdens de feestelijke Meet & Greet the Stars van de lokale tv-serie No Socks No Shoes. Samen met GAM TV, een Ghanese organisatie in Amsterdam Zuidoost heb ik aan deze soap gewerkt. In de soap staat het taboe rond hiv centraal. De ‘sock’ staat voor condoom en met ‘shoes’ wordt seks bedoeld. De soap kreeg zelfs landelijke aandacht bij NOS op 3.

Andrew Makkinga, de Oegandees-Nederlandse presentator, praatte de avond aan elkaar. Het was 2 december, de geboortedag van zijn moeder. Ze stierf aan de gevolgen van aids toen hij twaalf was. Op het podium liet Andrew een hiv-sneltest afnemen. Meer dan twintig gasten volgden zijn voorbeeld. De priester was niet overtuigd en trok het belang van testen en hiv-medicatie in twijfel en drukte de aanwezigen op het hart de enige ware Sock te volgen.

Eliane, een van de rolmodellen uit de Hiv uit de kast campagne, was er ook. Ze gaf de priester op een integere, directe manier weerwoord. “God houdt van mij en hij heeft ervoor gezorgd dat ik medicijnen kan nemen die mij gezond houden.” Ze kreeg een staande ovatie en uiteindelijk knuffelde de priester haar met de woorden: “You are an amazing woman and God loves you!”

Er was duidelijk een barrière doorbroken. Dit gaf een andere vrouw de moed op te staan en te zeggen dat ze al jaren voor een hiv-positief familielid zorgt. Ook zij kreeg applaus. Vanuit de zaal kwam vervolgens de wens om in een volgende serie ook een homoseksueel personage op te voeren. Weg met de taboes!”

Ik word hier vrolijk van. De gemeenschap bepaalt zelf wat ze belangrijk vindt. De Ghanese community borrelt van enthousiasme en creativiteit. Het event maakt weer overduidelijk hoe belangrijk rolmodellen zijn die het taboe doorbreken en hiv een gezicht geven. Zij zijn immers de experts in leven met hiv.

Deze column verscheen eerder in hello gorgeous #18.

Tekst Bertus Tempert Illustratie Karina Grens

 

 

Leave A Reply