Meer ouderdomskwalen bij mensen met hiv

0

Ondanks goede behandeling, krijgen mensen met hiv vaker te maken met ouderdomsziekten. Hart- en vaatziekten komen zelfs twee keer zo vaak voor. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Judith Schouten.

Dankzij de effectieve hiv-remmers leef je langer met hiv. Maar met het ouder worden, krijgen mensen met hiv vaker te maken met ouderdomsziekten.

Arts-onderzoekers Judith Schouten en Katherine Kooij van het AMC en het Amsterdam Institute for Global Health and Development, onderzochten de problematiek. Ze promoveren deze week op hun onderzoek.

Smeulend vuurtje

Voor het onderzoek werden twee goed vergelijkbare groepen onderzocht, namelijk hiv-positieven en mensen die zich hadden aangemeld bij de soa-polikliniek van de GGD in Amsterdam. Allemaal waren ze 45 jaar en ouder.

Uit het onderzoek blijkt dat kanker, botontkalking, suikerziekte en andere ouderdomsziekten vaker voorkomen bij mensen met hiv. Hart- en vaatziekten kwamen zelfs twee keer zoveel voor.

Een verklaring hiervoor is de voortdurende ontstekingsreactie bij mensen met hiv, als een smeulend vuurtje dat nooit uit gaat. Ook de hiv-medicatie kunnen klachten veroorzaken. Met name mensen die vroeger middelen zoals AZT hebben geslikt, hebben nu een grotere kans op ouderdomsziekten. Ook de leefstijl is een factor: mensen met hiv roken bijvoorbeeld meer. 

Voor hello gorgeous interviewden we Judith Schouten in 2014 over het onderzoek.

Leave A Reply