Medicinale cannabis niet langer vergoed

0

Voor een flinke groep mensen met hiv dreigt het nieuwe jaar slecht te beginnen. Zilveren Kruis maakte deze week bekend om net als veel andere verzekeraars per 1 januari 2017 medicinale cannabis niet langer vergoeden. Eerder al namen andere verzekeraars dezelfde maatregel.

Volgens Zilveren Kruis maakt de Zorgverzekeringswet het onmogelijk om middelen te vergoeden waarvan de effectiviteit onvoldoende is bewezen. Daarbij verwijzen zij naar een vorig jaar verschenen wetenschappelijk artikel. Om dezelfde reden is er meteen maar vanaf gezien om cannabis vanuit de aanvullende verzekering te vergoeden.

Ingrijpende gevolgen voor patiënten
Medicinale wiet wordt onder meer gebruikt voor het dempen van misselijkheid en ernstige, chronische neurologische pijn. Een flinke groep mensen met hiv is dan ook de dupe van dit besluit. Cannabis is nou net één van de weinige middelen die wél effectief kunnen zijn bij hiv-gerelateerde neuropathie. Ook rapporteren gebruikers van cannabis dat het middel helpt tegen misselijkheid – een bijwerking van sommige hiv-remmers.

Omdat het zelf telen van wiet in ons land niet is toegestaan, zullen patiënten zich nu moeten wenden tot het illegale circuit. Dat is niet alleen erg duur, ook is het niet zonder risico’s. Veel ‘commerciële wiet’ die door coffeeshops wordt verkocht, is namelijk verontreinigd met bestrijdingsmiddelen of andere stofjes die je liever niet binnen wilt krijgen.

Niet op feiten gebaseerd
Het is moeilijk om begrip op te brengen voor het besluit om cannabis niet langer te vergoeden. Allereerst staat in het wetenschappelijke artikel waaraan Zilveren Kruis refereert, helemaal niet dat er geen bewijs is voor de werking van mediwiet. Juist chronische zenuwpijn wordt expliciet genoemd als mogelijke indicatie voor medicinale wiet. Wel spreken de auteurs in dit verband over moderate-quality evidence. Daarmee wordt doorgaans bedoeld dat er nog meer onderzoek zal moeten worden verricht en dat per patiënt goed moet worden bekeken of het middel voldoende meerwaarde heeft. Maar dat is heel iets anders dan ‘geen bewijs voor de medicinale werking’ waarvan verzekeraars nu reppen. Zie voor meer info over cannabis en neuropathische pijn, bijvoorbeeld dit artikel.

Om het nog gekker te maken, stelde het Cannabisbureau – nota bene onderdeel van het ministerie van VWS – dat de werking van medicinale wiet wel degelijk wetenschappelijk is aangetoond. Dit werd de afgelopen week nog eens bevestigd door een woordvoerder van het Cannabisbureau/Ministerie van VWS.

Meten met twee maten
Verzekeraars stellen geen middelen te mogen en willen vergoeden waarvan de werking niet wetenschappelijk is vastgesteld. Des te onbegrijpelijker is het dat tal van alternatieve ‘behandelingen’ komend jaar wél gewoon worden vergoed. Daarbij gaat het niet alleen over acupressuur en de daaraan verwante Chinese naaldenprikkerij. Nee, zelfs voor vergoeding van rabiate kwakzalverij zoals kinesiologie, regressietherapie en ayurvedische therapiedraaien verzekeraars ook anno 2017 hun hand niet om. Kijk maar eens naar deze lijst met alternatieve behandelingen die volgend jaar (deels) vergoed worden door Zilveren Kruis.

Hoe nu verder?
Voor patiënten die afhankelijk zijn van medicinale cannabis, is het vijf voor twaalf. Na de overgangsregeling die tot 1 juli aanstaande van kracht zal zijn, zitten zij opgescheept met een fiks (financieel) probleem. Medicinale wiet kost zo’n € 10 per gram en gebruik tot wel 5 gram per dag, is zeker geen uitzondering. Het is nu aan de Hiv Vereniging Nederland en andere patiëntorganisaties om bij de minister en de Nederlandse Zorgautoriteit aan te dringen op spoedige herziening van dit onbegrijpelijke, contraproductieve en ondoordachte besluit.

Dit artikel verscheen tegelijkertijd op de website van Poz&Proud.

Leave A Reply