Ratten

1

Onlangs gaf ik in het oosten des lands voorlichting over seksualiteit, soa’s en hiv aan Afrikaanse studenten uit de Sub Sahara die hier wonen en studeren. Een lokale GGD-medewerker deed het deel over seks en soa’s, ik het stuk over – leven met – hiv. De organisator van de universiteit – ook een Afrikaan – hoopte dat het een levendige avond zou worden zonder politiek correcte of sociaal wenselijke reacties. Nou, dat werd het!

Bij een stelling over homoseksualiteit ging het mis. De GGD-medewerker probeerde de toehoorders te doordringen van het feit dat homoseksualiteit natural en aangeboren is. Daar dachten bijna alle studenten heel anders over. “Ja, natuurlijk, hebben we homo’s in Afrika. Je hebt daar ook ratten. We doen met gays hetzelfde wat we met ratten doen: we exterminate them! Net als onkruid is dit kwaad lastig te bestrijden.” Het leek wel of de ene student de andere wilde overtreffen in zijn afkeur en afkeer van homoseksualiteit.

Het was lastig deze tirade te stoppen. Ik voelde mij onveilig en zag niet de meerwaarde om mijn eigen seksualiteit te noemen. Een klotengevoel had ik. Na twintig minuten sloeg ik met de hand op tafel en zei: “Laten we het over hiv hebben!”. Dat ging beter, al was ik te geraakt om optimaal uit de verf te komen. De filmpjes die ik vertoonde, waarin migranten openlijk vertellen over hun leven met hiv, maakten indruk. Het was voor hen een eyeopener een jonge Zimbabwaanse vrouw te horen vertellen dat je goed met hiv kunt leven en dat vooral stigma en discriminatie killing zijn.

Na afloop vertrouwde de organisator mij toe dat hij zich beroerd voelde over de harde reacties over homoseksualiteit. Een van de aanwezigen is homo, wist hij en hij kon ‘m niet beschermen. In zo’n vijandige omgeving is het haast onmogelijk uit de kast te komen of jezelf te zijn. Stigma en discriminatie zijn inderdaad dodelijk en niet alleen voor mensen met hiv.

Tekst Bertus Tempert Illustratie Karina Grens

De column verscheen eerder in hello gorgeous #16.

De filmpjes Goed leven met hiv zijn te zien via www.soaaids.nl/goedlevenmethiv.

1 reactie

  1. Heftig verhaal maar ik had er wel wat van gezegd helemaal omdat het op een universiteit was

Leave A Reply