Expositie Demir Demir(ov) bij MooiMan

0

Bij Galerie MooiMan in Groningen is vanaf zaterdag 26 november kunst te zien van Russische artiest Demir Demir(ov). Demir is 33 jaar, woonachtig in Moskou, homo-activist en hiv-positief. 

Pas zaterdagochtend 19 november ontving Demir op het allerlaatste moment zijn visum, terwijl zijn vliegticket een dag later vast stond en waarvan terugbetaling niet mogelijk was.
Demir is vanwege zijn activisme niet alleen uitgesloten van het tonen van zijn werken die in Rusland als homopropaganda aangemerkt worden, maar ook van medicatie tegen hiv.
Sinds zijn ontmoeting met Elton John in 2013 ondervindt Demir tegenwerking op allerlei terreinen. Eerder is een visum naar Frankrijk geweigerd. Van verschillende websites in Nederland werd hij geblokkeerd.
Solo-expositie
Zaterdag 26 november opent zijn expositie ‘Inner Light’ waarmee het de eerste keer is dat een homo-activist uit Rusland wat in zijn land verboden is, in Nederland toont. Al het werk van deze solo-expositie staat in het kader van Wereld Aids Dag 1 december. De bedoeling is dat alle opbrengsten van verkoop zijn voor medicatie voor hem en zijn vrienden zijn. Met name ook omdat hiv-medicatie in Rusland aan strikte regels gebonden is en daardoor niet voor iedereen verkrijgbaar is.
Het werk van Demir heeft een sterke link met dat van Keith Haring. Streng grafisch werk overladen met symbolen waarin kritiek op de samenleving rondom stigma’s als die van hiv/aids, transgender, gay huwelijk en kinderwens voor homokoppels naar voren komt.
Geschilderd op het goedkoopste papier denkbaar van een meubelgigant uit Zweden en waarin hij helder de tijdsgeest van homofoob Rusland vangt. Keith Haring echter kreeg aids in een periode waarin nauwelijks medicatie mogelijk was. Met het verschil dat Demir in 2016 medicatie zou moeten kunnen krijgen maar niet krijgt, in een land waar het taboe op hiv maar ook homoseksualiteit hoog en onbespreekbaar is.
De expositie is tot 11 december te zien en zal op donderdag 1 december open zijn voor publiek: Galerie MooiMan, Noorderstationsstraat 40 te Groningen.
Update: Met de hulp van vrienden en de stichting LGBT Asylum Support heeft Demir zondag 27 november, daags na de opening en op de laatste dag van zijn visum, besloten om asiel aan te vragen in Nederland. In ons komende nummer hebben we een interview met Demir.

Leave A Reply