Tweede hiv-infectie op PrEP gevonden (update)

0

Op een hiv-preventie congres in Amerika werd bekend gemaakt dat er een tweede hiv-infectie op PrEP is gevonden.

PrEP is een hiv-medicijn (Truvada) dat vooraf ingenomen ook bescherming kan bieden tegen een hiv-infectie.

De man is een twintiger afkomstig uit Florida, die in een relatie is met iemand met hiv. Zijn partner heeft een ondecteerbare viral load, en tests hebben uitgewezen dat hij het virus niet van hem heeft gekregen.

Hij nam sinds januari 2016 PrEP en nam dit volgens de voorschriften in. Hij had tweemaal seks met wisselende partners en zegt daarbij top (actief) te zijn geweest.

De man heeft een multi-resistent hiv-virus opgelopen dat resistent was voor de werkzame stoffen in Truvada. Hij is inmiddels begonnen met hiv-behandeling en heeft een ondetecteerbare viral load.

PrEP activist Damon Jacobs zegt in een reactie dat PrEP nog steeds 99% effectief is. ‘Niemand heeft ooit gezegd dat het 100% beschermt tegen hiv. Ik heb meer kans om overreden te worden door een auto in Manhattan dan dat ik hiv oploop met PrEP.’

Robert Grant, die het PrEP project in San Francisco leidt zegt dat het gevoel van veiligheid door PrEP is belangrijk voor veel mensen en dat moet gekoesterd worden. ‘Als er een hiv-infectie plaatsvindt kunnen we dat prima behandelen. Dit geval biedt een mogelijkheid om onze angsten te herdefiniëren en om onze menselijke connecties te vieren, met of zonder hiv.’

Het eerste geval van hiv ondanks PrEP werd eerder dit jaar gerapporteerd.

Lees ook het artikel van Damon Jacobs over dit nieuws op TheBody.com.

Ook in Amsterdam PrEP ondanks hiv

Vandaag werd bekend dat twee deelnemers van de PrEP studie in Amsterdam ook een hiv-infectie hebben opgelopen. Een man was met PrEP begonnen, maar weer gestopt. Daarna werd hij hiv-positef. De andere man was wel op PrEP toen hij een infectie opliep. Lees hier meer over op Pozandproud.nl.

 

Leave A Reply