Aids 2016: bye bye stigma hello gorgeous

0

We zijn eindelijk gearriveerd in Durban om deel te nemen aan Aids 2016, de wereldconferentie over alles aangaande hiv en aids. Het is winter in Zuid-Afrika, maar de komende week worden temperaturen van 27 graden verwacht.

Stefan en ik zijn met een kleine delegatie voor hello gorgeous, maar we op met onze matching outfits en supersized buttons met de slogan ‘bye bye stigma, hello gorgeous’. Na een dag hoeven we die buttons niet meer uit te delen, maar komt men erom vragen.

Maandag begint de grote conferentie en dit weekend vinden er allerlei pre-conferenties plaats. Wij namen deel aan Living 2016, ‘the positive leadership summit’.

Het is erg inspirerend om zoveel mensen met hiv uit alle hoeken van de wereld bij elkaar te zien. De globale beweging van hiv-positieven is een huis met vele kamers. Er zijn jongeren met hiv, vrouwen, veteranen, transgenders, homo’s, etc. Iedere groep is weer onderverdeeld in subgroepjes, ieder met hun eigen agenda.

Er is veel bereikt in de meer dan dertig jaren waarin we leven met hiv en aids. Maar anno 2016 is het allesbehalve nog vanzelfsprekend dat mensen met hiv worden betrokken bij allerlei beslissingen die (ook) hen aangaan.

Belangenorganisaties voor mensen met hiv, die ervoor zorgen dat we gehoord worden en meebeslissen over hiv-beleid en -politiek, zijn in de loop van de jaren verder geprofessionaliseerd. Daarmee zijn ze echter ook meer afhankelijk geworden van het geld van sponsors. Die sponsors bepalen voor een deel steeds meer de agenda en stellen in toenemende mate eisen aan het werk wat wordt verzet door die hiv-organisaties. En ze spreken steeds meer de taal van de subsidiegevers en dat is zorgwekkend. Op z’n minst.

De vraag die op Living 2016 dan ook vaak werd geuit was of al die verschillende organisaties en belangen niet meer moeten worden gebundeld en of er niet een eenduidige agenda moet komen die niet wordt gevoed door wat de geldschieters en overheden willen horen.

Gezamenlijk thema’s om voor te vechten zijn er wel degelijk, bijvoorbeeld mensenrechten en het tegengaan van criminalisatie en (zelf-)stigma. Waar de meerderheid het tijdens deze pre-conferentie over eens lijkt te zijn is dat nu tijd is om eigen belangen en verworvenheden opzij te zetten voor dat wat mensen met hiv verenigd: the greater good.

Morgen is de opening van Aids 2016. Dan zien we ook of de stem van mensen met hiv overal in het conferentiecentrum te horen is.

Lees hier over onze reis naar Durban en deelname aan Aids 2016.

 

 

Leave A Reply