LHBT-organisaties geweigerd op grote VN-top over hiv/aids

0

Ruim twintig non-gouvernemtele organisaties (NGO’s), die zich onder meer inzetten voor homorechten en drugsverslaafden, mogen niet deelnemen aan de VN-top over hiv/aids. Dit meldt The New York Times op basis van bronnen bij de Verenigde Naties.

Rusland, Kameroen, Tanzania en Egypte (namens de 57 landen tellende Organisation of Islamic Cooperation) hebben een verzoek hebben ingediend om in totaal 39 organisaties die opkomen voor LHBT-rechten toegang te weigeren op de tweedaagse top die in juni plaatsvindt. 

Alle leden van de Algemene Vergadering kunnen de komst van NGO’s die niet geaccrediteerd zijn door de VN vetoën. Hiervoor hoeft geen argumentatie worden gegeven. Dankzij lobbywerk van de Deense voorzitter Mogens Lykketoft is dit aantal teruggebracht van 39 naar 22.

Verschillende westerse VN-ambassadeurs hebben bezwaar aangetekend bij de VN over de beslissing. Men meent dat de hiv/aids epidemie alleen kan worden bestreden met de inbreng van de meest kwetsbare groepen als homo’s, transgenders en drugsverslaafden.

Op de conferentie die van 8 en 9 juni in New York plaatsvindt komen beleidsmakers en ngo’s samen om de mondiale aanpak van de hiv/aidsproblematiek te bespreken. 

Leave A Reply